της Κούλας Πουλασιχίδου

Στη σκιά του τεράστιου πένθους για την τραγωδία των Τεμπών, θα εορταστεί η φετινή “Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας”, που έρχεται να μας θυμίσει τον τεράστιο ρόλο της στη ζωή του ανθρώπου και στην κοινωνία .

Σε κάθε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, σε κάθε σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία πολιτών που επαγγέλλεται τη δικαιοσύνη και την ισότητα ευκαιριών, η θέση της γυναίκας και ο ρόλος της , αποτελούν το πιο ασφαλές μέτρο ισονομίας και το πιο αδιαμφισβήτητο κριτήριο πολιτισμού και προόδου.

Η 8η Μαρτίου, έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.

Είναι μία μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο, για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Η “σπίθα” όμως του γυναικείου εργατικού κινήματος δεν περιορίστηκε στις ΗΠΑ, αλλά απλώθηκε παντού σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή Παγκόσμια ημέρα όχι τόσο ως μέρα γιορτής και έκφρασης συναισθημάτων, αλλά ως μία ημέρα μνήμης και τιμής προς όλες τις γυναίκες, που αγωνίστηκαν ανά τον κόσμο για το δικαίωμα της ισότητας σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Είναι μία ημέρα σιωπής και μνήμης για όλες εκείνες τις γυναίκες, που θυσιάστηκαν, πόνεσαν και πάλεψαν, για τα αυτονόητα και κατόρθωσαν να αναπτύξουν τις προσωπικές ικανότητές τους και να καθιερωθούν μέσα στην κοινωνία.

Ας ελπίσουμε λοιπόν, πως οι γυναίκες θα αντιμετωπίζονται σε κάθε γωνιά της γης πάντα με σεβασμό, ισότητα και καλύτερες συνθήκες ζωής, όπως δηλαδή αξίζει σε κάθε σύζυγο, εργαζόμενη γυναίκα και ΜΗΤΕΡΑ!

 

Από Esep8