Προτάσσοντας το ζωτικό ρόλο του θηλασμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ,όπως αυτές που βιώνουμε λόγω COVID 19 , ξεκινάει η φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού , που θα διαρκέσει από1 έως 7 Νοεμβρίου 2020.
Στόχος αυτής της εβδομάδας είναι να αναδείξει το σημαντικότατο ρόλο που παίζει ο θηλασμός παγκοσμίως , να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση στις μητέρες που θηλάζουν , να ενθαρρύνει όλους τους κύκλους κοινωνικής στήριξης , για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών υποστήριξης της μητέρας και γενικότερα να προάγει το μητρικό θηλασμό.
“Ο θηλασμός είναι δικαίωμα του κάθε νεογνού , καθώς προσφέρει πάρα πολλά θρεπτικά και ανοσολογικά στοιχεία, ενώ είναι αποκλειστικός και δοσοεξαρτώμενος” , επισήμανε μιλώντας στο e-ptolemeos η Μαία Βασιλική Σολαχίδου Καθηγήτρια του Τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ , στην Πτολεμαΐδα, αναφερόμενη στα οφέλη τόσο του βρέφους , όσο και της μητέρας , καθώς και στη μοναδική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους .
Η κ. Σολαχίδου αναφέρθηκε και στο μηχανισμό λειτουργίας του θηλασμού και στις εξαρτήσεις του, ενώ σε ερώτηση του e-ptolemeos για ποιούς λόγους τα ποσοστά του θηλασμού “έπεσαν” για ένα χρονικό διάστημα, εξήγησε ότι τόσο η έντονη δραστηριοποίηση και η προσπάθεια για καριέρα, όσο και τα συμπληρωματικά ξένα γάλατα σκόνης, οδήγησαν τις μητέρες στη διακοπή του θηλασμού.
Η κ. Σολαχίδου υπογράμμισε ακόμα και τις ικανοποιητικές προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως, αλλά και από τη χώρα μας για την προώθηση του μητρικού θηλασμού , επισημαίνοντας ότι και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας παραδίδονται διαδικτυακά μαθήματα μητρικού θυλασμού σε εγκύους, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό .
Τέλος υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας από το 1996 έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ως “Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού”.

Πρόεδρος Ε.Σ.Ε.Π.Η.Μ.Β.Ε.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

Από Esep8